BoG

Apartment conversion, Neukölln, Berlin.

Realarchitektur converted a traditional Berlin apartment for a young Norwegian artist.
After having removed the internal walls that housed the kitchen, bathroom, hall and small bedroom, we were able to work with a large well lit space.

Communication, sculpture and a three dimensional experience of the space were the main themes of the design.

A floor and a raised platform with a cement screed envelops most of the necessary functions. When entering the flat, the first impression is mostly one of confusion. The kitchen worktop is a floor; the raised floor has a workspace sunk in to it. One existing window has been changed to a French window. The bathroom is a small box-like construction in the corner. A window in its front wall allows for views from the bathroom through the larger space to the courtyard. At the same time a view from the large space into the bathroom and the bathtub is possible, reinforcing the three dimensional sculpture and allowing for communication.

It is a project that makes use of existing spaces, and that questions our everyday use of living space, our need for privacy and in our way of communicating in a traditional living environment.

The project was awarded by the Architekturpreis Berlin (http://www.architekturpreis-berlin.de/de/Preis/Architekturpreis%20Berlin%202013/)  and published internationally.
The project was completed in 2012.

REALARCHITEKTUR Petra Petersson
Client: Goro Tronsmo
(www.gorotronsmo.com)
Builder: Unibau Mitte: Herr Orlamünde
(www.unibaumitte.de)
Photographs: Beatrice Pötschke
» www.beatricepoetschke.de