Familjeband II

Collective housing, development of a 45 unit housing block with communal kitchens, gardens, living spaces, situated in a 1960s housing area in the suburbs of Stockholm, Schweden, 2006
Client Familjebostäder

“Familjeband” is Realarchitektur’s prizewinning project for the Housing exhibition “Bo 2006” in Stockholm.

Tensta is one of many Stockholm suburbs shaped by the planning principles of the 1960s. The qualities of these structures must be recognised in order to be able to influence their development positively. New urban proposals must address the existing fabric and develop it further to provide new quality of life.

On the western side of Tisslingeplan we have replaced the street with a square. The main entrance to the collective housing is situated here, opposite the existing shop and the church with access to the park. The new buildings are deliberately placed close to the existing to create a real street atmosphere. There is thus space for a large, sunny courtyard inside the communal area.

The social contact, and mutual support that occur in a collective environment enhances security and quality of life. A village-like structure can develop. In particular for children, it can offer a free childhood with many friends and helping adults. Nevertheless, perhaps especially in a collective, the need for individual retreat and personal freedom must be catered for. For this reason the division between the individual dwellings is clearly marked. The units adjoin each other like row houses. Each has a private terrace or small garden. These are orientated towards the communal court and play areas.

Familjeband  is a new collective housing project in Tisslingeplan designed for families as well as older and younger single people. As a place to live it should promote the integration of different cultures. The entrances to the dwellings are orientated towards the street, and the life of Tensta. Each dwelling has a room directly off the entrance. This room is flexible in its use: It can for example be an office or shop accessible to the public. A generously sized bathroom at ground floor level ensures that disabled residents and visitors are catered for.

The buildings have 2–3 storeys and planted roofs. Façades and materials are unified to lend expression to the collective usage. Individuality and variety occur in the shifting forms of the individual dwellings.

The communal dining and living spaces, with their own roof terrace, are situated at the highest point. The green roofs and the central court appear from up here to form a continuous landscaped park. All the individual units have main kitchen or living spaces orientated towards the court. These areas can be opened up to the central space, with direct access to the shared garden, communal activities, and also the garages. One can imagine how the scheme grows together as a beautiful natural garden.

Competition 1st Prize in 2005
Further development for the client in 2006
The Project was presented at the national housing exhibition Bo06
The Project is the base for the new housing being planed by Realarchitektur on four sites in Stockholm.

» View Project: housing stockholm
» www.arkitekt.se