Sjövik, Lidingö 7 villas

On an island site overlooking the sea a new housing area with 7 villas has been built. The site is owned and occupied by a family. The project has been developed in close cooperation with this family and the other new inhabitants. The houses are in timber frame construction.
The villas share a common architectural expression but are individually designed to fit in with their respective settings. The houses are set on a hill on the edge of a nature reserve. As much as possible of the existing forest and the typical Swedish landscape, with its smooth granite rock formations, has been kept. The area is accessed by one small road that leads towards the sea, where it becomes a footpath to the new pier and the new boathouses. Towards the road the houses appear as one storey pavilions with a cantilevering roof over the entrance, and together with the ancillary buildings they form an entrance courtyard. The second floor is set back and smaller in size. On the other side large glass sliding doors to a large partly roofed terrace allow magnificent views of the sea. The timber frame façades are clad with vertical pinewood boards. The ceilings are made of solid wood slabs capable of long spans.

Sjöviksväg, Lidingö-Stockholm
Project begun 2010 – (ongoing)
The first villa was completed in 2014, two further villas in 2016, boathouses and piers in 2016.

Team REALARCHITEKTUR: Petra Petersson, Kerstin Zahn, Julia Molles, Fiona Canavan
Building firm: Mats Olsson (www.asbohus.se)
Photographs: Felix Odell (www.felixodell.com)