Kindergarten Stockholm

The kindergarten in Stockholm is part of a new housing development, which was designed and completed between 2008 and 2014, in the Stockholm suburb of Hägersten. The kindergarten lies at the entrance to Kransbindarvägen, and, like the new housing development, is fitted into the site’s existing rocky landscape. The requirements for barrier-free access, and the steeply sloping site, formed the background for a design of lively rooms with different relationships to the outdoor spaces. Rooms for both play and rest were provided for five groups on five levels. The steep slope was used to provide direct access to the outdoor play areas. The choice of materials and colours was developed together with the future occupants. The outdoor play areas were fitted into the rocky sloping landscape and equipped with slides and sandboxes on different plateaus. The trees that were felled were kept for climbing on.

Client: Familjebostäder and SISAB
BGF: 845 m²
Budget: 3,1 Mio.
Date: 2008-2014
Team Realarchitektur: Petra Petersson, Kerstin Zahn, Gordon Black, Henning Watkinson, Julia Molles, Bärbel Ackermann
Photography: Felix Odell (www.felixodell.com)