Apartment Berlin Neukölln

Realarchitektur designed the conversion of a traditional Berlin apartment for the young Norwegian artist Goro Tronsmo.
After having removed the internal walls that used to house the kitchen, bathroom, hallway and a small bedroom, we were able to work with a large well lit space.
Communication, sculpture and a three dimensional experience of the space were the main themes of the design.
A floor and a raised platform with a concrete screed envelops most of the necessary functions. When entering the flat the first reaction is mostly one of confusion. The Kitchen worktop is a floor, or the raised floor has a sunk in workspace. The windows are existing, one of them in its traditional setting but another has changed into a French balcony.
The bathroom is a private small space set in a box in the corner. When inside a window allows for views out through the larger space onto the courtyard.
At the same time a view from the large space into the bathroom and the bathtub is possible, reinforcing the three dimensional sculpture and allowing for communication.
It is a project that makes use of the possibilities given by large spaces and that questions our everyday way of life in regards to the use of the space, of our need of privacy and our way to communicate in a traditional living environment.

Completed in Mai 2012, Award Architekturpreis Berlin 2013
Photografs: Beatrice Pötschke